2021 - 04 - 19

A vállalkozók az alkalmazottakat irigylik, az alkalmazottak a vállalkozókat. Most akkor hogy is van ez? Melyik jobb? Tőled függ!

Vannak akik alkalmazottként dolgoznak 40 éven át, és áhítozva néznek az Audis “vállalkozóra”, míg mások a fix havi bevétel után vágyakozva, kényszervállalkozóként azt kívánják, bárcsak alkalmazottak lehetnének. Mint általában, ez sem fekete és fehér: mindegyik “létnek” megvan az előnye és a hátránya is.

Alkalmazottként számíthatsz a munkáltatóval kötött megállapodásban foglalt havi fix jövedelemre (ami persze manapság ritkán mondható biztosnak). Ma már, mielőtt munkát vállalsz, próbálj meggyőződni arról, tartható-e a munkaadó vállalása. Először is vizsgáld meg a céget, amelyikkel szerződést kötnél. A legfontosabb dolgok kiderülnek róla a cégjegyzékből. Itt ingyenesen hozzáférhetsz a nyilvános cégadatbázishoz, a cég nevének beírását követően letöltheted tárolt cégkivonatát. Ebből megtudhatod például, hogy ki jogosult a cég képviseletére, azaz ki jogosult aláírni a szerződésedet. A cégkivonaton az esetleges végrehajtásokat is feltüntetik, így kiderül belőle, hogy a cég tartozik-e valakinek, s hogy az adott tartozásnak megkezdték-e már a végrehajtását. Ez persze még nem jelenti azt, hogy a cég neked nem fog fizetni, vagy megbízhatatlan – de jobb, ha óvatos vagy!

Ragaszkodj ahhoz, hogy bejelentett, hivatalos munkaviszonyod legyen! Bármikor szükséged lehet egészségügyi ellátásra, így fontos, hogy megfizessék utánad a járulékokat. Ha rendelkezel magyarorszag.hu ügyfélkapu regisztrációval, néhány kattintással ellenőrizheted biztosítási jogviszonyodat, azaz hogy bejelentettek-e. (Igaz, ez más a szerződés megkötését követően tudod csak megtenni.).

Vállalkozni látszólag könnyű, csak szerencse kell hozzá, ám valójában sokkal több tudást, körültekintést igényel, mint az alkalmazotti lét, még ha csak magáróla  jogi, adózási működtetésről beszélünk is. Ezen túl még számtalan dolog szükséges ahhoz, hogy vállalkozásod sikeres legyen.

Számos munkahelyen azt követelik, hogy számlaképes legyél, azaz vállalkozó. Erre a legegyszerűbb megoldás az egyéni vállalkozás alapítása, hiszen ez a leggyorsabb, a legegyszerűbb és a legolcsóbb megoldás. De ez nem jelenti azt, hogy működtetni is egyszerű és olcsó. Az egyéni vállalkozásoknak és meg kell felelnie az összes jogszabálynak, nekik is vannak számviteli, könyvelési, adóbevallási kötelezettségeik és ebben az esetben neked kell megfizetni az adót is magad után.

A vállalkozás több lehetőséget kínál, magasabb jövedelemmel kecsegtet, de ehhez a bevételt is meg kell teremteni, és a működésnek is van költsége. Munkavállalóként nem kell a költségekkel, adófizetéssel és könyveléssel bajlódnod – van viszont főnököd, aki megmondja, hogy mit csinálj.

Hogy melyik a jobb? Mindenkinek az, amit ő szeretne. Vannak alkalmazott típusú és vállalkozó típusú emberek. Mindkét esetben az a legfontosabb, hogy tisztában legyünk a jogainkkal és a kötelezettségeinkkel!

 

RK

RK

Nincs hozzászólás

Kérjük lépj be a hozzászóláshoz.