2021 - 04 - 19

Az ősi magyarok csak Enyészet havaként emlegették. Novemberről elsőként Mindenszentek napja és a nyugati kultúrákban divattá vált Halloween jut az eszünkbe. Vajon közös gyökérről fakad-e a két ünnep?

 

A Gergely naptárban az utolsó előtti, 11. hónap, latin nevén Novem, aminek a jelentése: 9. Nyolcnapos októberi uralkodásából lép át 21 napra a Skorpió csillagjegy, majd az utolsó 9 napot a Nyilasra hagyja. Mind a november, mind a Skorpió személyiségek kiemelkednek társaik közül. Mintha valamilyen misztikus módon a hónap és uralkodó csillagjegye összefonódott volna.

 

Skorpió csillagjegy

scorpion-154957_1280 Szélsőséges, ellentmondásos, szenvedélyes, energikus, már-már túlságosan is. Karizmatikus személyiségével biztosan kitűnik egy társaságból, később pont e tulajdonságai nehezítik meg a kapcsolatait, életét. A Skorpiókat képtelenség megváltoztatni, mindössze elfogadni lehet és szeretni jó tulajdonságaikért. Pontosan úgy, ahogy a hónap legjellemzőbb vonását, a halált. A Skorpióra és november ünnepeire egyaránt jellemzőek a rejtélyek, a titkok feltárása, a misztikum, áthatja őket a vallás és az ezotéria.

 

9 és 11

Novem, azaz a 9. hónap. A számmisztikában a 9-es szám, az egy számjegyű számsor legmagasabbjaként kettős jelentés-tartalommal bír. A tökéletességre való törekvés és az erőszakos elszántság jellemzi. Nem meglepő, hogy a Mars bolygó jelképe és talán ebben a hónapban még októbernél is több függetlenségi, forradalmi esemény történt. A 9-es szám küzdésre buzdít. A modern korban eme titokzatos számot egy még rejtélyesebb számra cseréltük. A numerológia tana szerint a 11-es mesterszám, mely bár több számjegyből áll, mégis önállóan is értelmezhető. Jelképe az „ökölbe szorított kéz”, ami üthet, de jelezheti a visszafojtott agressziót is.

Mindenszentek és Halottak napja

November 1-jén temetőt látogatunk, gyertyát gyújtunk, az elhunytakra emlékezünk. Bár keresztény ünnepről van szó, mégis talán az egyetlen ünnep, amit a legtöbb nem keresztény is ünnepel. Ennek okát a hagyományban kereshetjük.

 

Halloween

dark-17604_1280Eredetileg október 31-én tartott hagyomány, mely szépen lassan átkúszott november elsejére. Az angolszász országokban a boszorkányok, szellemek és más túlvilági lények ünnepe. A töklámpás, vagy Jack O’Lantern (vigyorgó, kivájt tök) vált az emblémájává. A Jack O’Lantern egy Jack nevű részegről kapta a nevét, akinek sikerült az ördöggel kötött paktummal elkerülnie a poklot, azonban a mennyországba sem fogadták be. Segítségképpen világít a lámpás, hogy ő is nyugalmat találjon.

 

A keresztény világ elhunytakra emlékező ünnepe, valamint a hatalmas bulikba torkolló Halloween egyazon tőről fakad.

 

Samhain

Samhain geal kelta neve novembernek, valamint a kelta hagyománykör egyik legjelentősebb ünnepe, amely október 31-én sötétedéskor kezdődik, majd november 1-jén fejeződik be, és maga az újév ünnepe, valamint a tél kezdete, amikor a sötétség uralkodik a világosság felett. Ebből az egyszerű természeti megfigyelésből származik hát, hogy a halál „elnyeli” az életet.

 

celtic-cross-66709_1280A mitológia és a hagyományok minden területen eltérnek, de fellelhetünk közös elemeket is: az éjszaka rendjének felborulását, a túlvilág és az evilág közötti fátyol elvékonyodását. A kelta mitológiában tündérek jártak az emberek között, és az emberek is eltévedhettek az ő világukban. Később hozzájuk csatlakoztak a halottak és más természetfeletti lények, mint a boszorkányok.

 

A közemberek körében ez a betakarítás teljes végét, a termények lemérésének, elraktározásának a befejezését jelentette, amit szintén megünnepeltek. A legmágikusabb éjszakán örömtüzeket (bonfire), máglyákat gyújtottak és jósoltak az újévre. Az ünnep fontos kellékei az alma és a töklámpás, amelyek a termékenység és a védelem szimbólumai.

 

Az Amerikai Egyesült Államokban, ahol a Halloween az egyik leghangosabb bulinak számít, a betakarítás ünnepe is fennmaradt a hálaadásban (Thanksgiving), amit november negyedik csütörtökén tartanak.

 

Láthatjuk, hogy szokásaink és hagyományaink őseink öröksége. A hasonlóságokat bárki felfedezheti, aki a történelemkönyvek, az ezoterikus irodalmak mélyére tekint. Hónapjaink életünk körforgását követik, utat jelölve ki előttünk, mit és hogyan tehetnénk. Csak rajtunk múlik, hogyan követjük-e a körforgást.

A honlap alapértelmezése

Újságíróként és magánemberként nem akarok mást, mint élvezetes cikkeket írni, pozitív élményeket adni, felemelni, elgondolkodtatni, kimozdítani, megölelni, átadni, sosem feladni, felkutatni, megrágni, kérdezni és válaszolni, alkotni és csodálni. Coachként változásra nyitott embereket motiválni, személyiségük, kreativitásuk és problémamegoldó képességük fejlesztésére. Amikor mindezt sikerül kereszteznem az írásaimban, tudom, hogy aznap célba értem. Georgina cikkei a Frappa magazinban jelennek meg. frappa magazin - Kortyolj egyet a világból!

A honlap alapértelmezése

Nincs hozzászólás

Kérjük lépj be a hozzászóláshoz.